Інструкції після лазерної корекції зору

Догляд за пацієнтом в «Британський офтальмологічний центр» не припиняється після його відновлення. Ми безплатно надаємо все необхідне післяопераційне обслуговування та відновне лікування протягом необхідного періоду, навіть після виписки. Це не стосується фізіологічних змін (погіршення стану) очей або інших ускладнень й захворювань, не пов’язаних з лазерною корекцією зору.

Інструкція з проведення операції

Для підготовки до операції:

  • добре ознайомтеся зі своєю заявою про згоду на проведення лазерної корекції зору;
  • їжте і пийте як завжди (алкоголь не можна вживати за добу перед операцією);
  • одягніть неволокнистий одяг з довгими рукавами, що не облягає та в якому ви почуваєтеся комфортна;
  • не використовуйте макіяж, парфуми та лосьйон після гоління;
  • візьміть із собою проти сонцеві окуляри.

Після проведення операції ви отримаєте:

  • рецепт на ліки;
  • інструкції для медичного застосування лікарських засобів;
  • екстрений контактний номер телефону (для наступної після операції ночі);
  • запрошення на післяопераційну консультацію.

Повернення додому

Не залишайте клініку без супроводу, тому що вам може знадобитися допомога при поверненні додому.Буде добре, якщо в день операції вас супроводжуватиме друг чи родич. Якщо це неможливо, рекомендуємо заздалегідь домовитися про транспорт додому. Після операцій з лазерної корекції зору чи лікування катаракти користуватися повітряним транспортом не забороняється. Однак ми не рекомендуємо здійснювати польоти відразу після операції. Ваш зір може залишатися трохи розпливчастим з підвищеною чутливістю до світла. Також рекомендується порадитися з лікарем на післяопераційних консультаціях щодо планування будь-яких самостійних поїздок протягом першого місяця після операції.Поради на післяопераційний періодУ перший день (наступний після операції):
  • намагайтеся перебувати в розслабленому стані;
  • якомога менше рухайте очима;
  • намагайтеся не заплющувати очі;
  • НЕ ТРІТЬ очі;
  • уникайте діяльності, що потребує візуальної концентрації (наприклад, перегляд телевізора, використання комп’ютера).
Якщо у вас є маленькі діти, рекомендуємо заздалегідь організувати допомогу з боку родичів або друзів на перші два дні, особливо після операцій з лазерної корекції.Зведіть до мінімуму вживання алкоголю протягом перших 2-3 днів, оскільки він може вступити у взаємодію з лікарськими засобами та спричинити сухість очей.Якомога більше відпочивайте й уникайте непотрібної напруги очей.

Лікарські засоби

Ви отримаєте рецепт на ліки з післяопераційного догляду. Їхня вартість не входить у вартість лікування. Використовуйте призначені лікарські засоби відповідно до інструкцій хірурга та зберігайте всі ліки у прохолодному, сухому місці.

Як правильно застосовувати очні краплі:

  1. Завжди мийте руки перед застосуванням очних крапель;
  2. Закиньте голову назад і дивіться в стелю;
  3. Капніть ліки точно на очне яблуко. НЕ РОЗТЯГУЙТЕ ПОВІКУ;
  4. Постарайтеся не торкатися ока та повіки піпеткою флакона.
(Малюнок) Пам’ятайте, що ваш зір може бути розпливчатим одразу після застосування очних крапель та мазей.Дотримуйтесь інструкцій лікарського засобу щодо того, які очні краплі повинні застосовуватися в першу чергу і з яким інтервалом.Якщо ви пропустили прийняття ліків, не приймайте дві або три дози за раз. Можливо, вам буде комфортніше, якщо хтось допомагатиме вам із застосуванням очних крапель, поки ваші очі не відновляться.

Додаткові запобіжні заходи:

  • не давайте іншим людям використовувати ваші краплі для очей;
  • не торкайтеся шийкою флакона до ока чи іншої поверхні;
  • відразу після застосування накривайте флакон з очними краплями або маззю кришкою;
  • тримайте герметично закритий флакон у вертикальному положенні;
  • викиньте всі краплі та мазі після закінчення курсу лікування.
НЕ ПЕРЕВИЩУЙТЕ РЕКОМЕНДОВАНУ ДОЗУ.

Догляд за очима

Після проведення операції у вас можуть з’явитися такі симптоми:

  • сльозливість очей;
  • світлочутливість (одягайте протисонцеві окуляри при виході на вулицю);
  • відчуття смітинки в оці;
  • запалення очей, важкість при їх відкритті;
  • розширені зіниці;
  • набряклі та/або відвислі повіки;
  • мушки та плями перед очима.

Немає причин хвилюватися, оскільки це нормальні тимчасові наслідки операції.

Практичні поради:

  • Якщо ви відчуваєте необхідність очистити область очей, використовуйте марлю, змочену в охолодженій кип’яченій воді, та намагайтеся не торкатися очей.
  • Не користуйтеся комерційними рідинами для миття очей. Якщо у вас з’явилося відчуття смітинки в оці, сухості або здавленості в оці(-аx), скористайтеся краплями «штучна сльоза» без консервантів. Їх можна придбати в будь-якій аптеці без рецепта.
  • Якщо ваші повіки набряклі, з’явився свербіж і почервоніння очей (навіть через кілька днів після операції), це може бути реакція на лікарські засоби. Зверніться до клініки за порадою щодо альтернативного засобу лікування.

Відчуття дискомфорту в очах

  • Завдяки місцевому застосуванню крапель-анестетиків вся операція проходить безболісно. Відчуття дискомфорту через годину після операції – нормальне явище, оскільки анестезія перестає діяти. Дискомфорт може бути схожим на відчуття смітинки в оці й триватиме 24-38 годин. Лазерна корекція зору зазвичай практично безболісна, але після операції може з’явитися досить сильне відчуття дискомфорту, з яким допоможуть впоратися лікарські засоби та бандажні контактні лінзи.

Небезпека при сильному болю

  • Якщо після 24 годин відчувається сильний біль, зверніться в очну клініку (з вівторка по суботу) для запису на післяопераційний прийом. Якщо клініка не працює або вам потрібна консультація у неділю, зателефонуйте за номером. Один з наших працівників зв’яжеться з вашим хірургом і домовиться з ним про те, щоб він передзвонив вам.

Малоймовірно, що лікарі швидкої допомоги знайомі з ускладненнями після лазерних операцій. У разі ускладнення (що малоймовірно) якнайшвидше звертайтеся до клініки.

Післяопераційне обслуговування

Обов’язково приходьте на призначені вам консультації відповідно до рекомендації лікаря. Один або два прийоми після операції є обов’язковими. Все післяопераційне обслуговування в «Британський офтальмологічний центр» включено у вартість операції й проводиться абсолютно безплатно.
ЛікуванняПерший візитДругий візитТретій візит
LASIK3-4 дні*7-14 днів та виписка, якщо все гаразд1 місяць
LASEK3-4 дні*1 місяць та виписка, якщо все гаразд 
Катаракта1 день1 тиждень та виписка, якщо все гаразднема потреби

*Якщо необхідно зняти бандажні лінзи, то візит до нашого центру є обов’язковим через 3-4 дні або на 7-14 день.

Скасувати прийом дозволяється за 3 дні, якщо пізніше, стягується плата у розмірі 50% вартості послуги. Якщо ви спізнюєтеся на прийом на двадцять і більше хвилин, вам доведеться записатися на інший час.У деяких випадках хірург може призначити додаткові очні краплі. За виписаним рецептом призначений лікарський засіб можна придбати в аптеці. Якщо вам зручніше, ми можемо направити вас на післяопераційний огляд до одного з центрів оптичної корекції у вашому місті, послуги якого ви сплачуєте самі. Такий варіант для вас може буде економнішим, ніж поїздка до клініки. Результати огляду буде надіслано до клініки та внесено у вашу медичну карту. У цьому випадку просіть копію післяопераційного огляду на руки.

Повернення до повсякденного життя

Корисні рекомендації

  • Якщо ви працюєте в умовах пилу (наприклад, на будівельних майданчиках), захищайте очі за допомогою захисних окулярів, таких як захисні окуляри типу «маска», як мінімум протягом одного місяця.
  • Працюючи з дисплеями (екранами), регулярно кожні 45 хвилин робить 15-хвилинні перерви, оскільки довгі періоди концентрованої роботи можуть стомлювати очі протягом перших 2-3 тижнів.
  • Рекомендується надягати протисонцеві окуляри при виході надвір протягом перших кількох тижнів. Це захистить очі від частинок пилу та зменшити тимчасовий ефект чутливості до світла.
  • Пацієнти, які перенесли операції з видалення катаракти, повинні уникати підйому тяжкості протягом перших 4-х тижнів.

Під час післяопераційних консультацій лікар визначить, чи відповідає ваш зір необхідним стандартам.

НЕ СІДАЙТЕ ЗА КЕРМО, ДОКИ ЛІКАР НЕ ПІДТВЕРДИТЬ, ЩО ЦЕ БЕЗПЕЧНО.

За стандартами водіння ви маєте бути здатними читати номерний знак автомобіля на відстані 20,5 м. Якщо вам було прооперовано одне око, проявляйте особливу уважність під час водіння, адже ваш бінокулярний (стереоскопічний) зір (коли обидва ока працюють разом) тимчасово порушено і визначення відстаней може бути ускладнено.

Спорт

Уникайте інтенсивних фізичних навантажень, поки ваші очі повністю не відновляться (зазвичай це займає приблизно місяць для всіх видів діяльності).Наведена нижче таблиця дає рекомендації щодо термінів відновлення для загальних видів діяльності. Лікар може дати інші рекомендації залежно від ваших індивідуальних обставин. Якщо ви професійно пов’язані з нижчепереліченими видами діяльності або у вас є питання щодо інших видів діяльності, проконсультуйтесь зі своїм лікарем.
iQ LASIK OxygenSportLine LASEK
Оздоровчий біг2 тижні2 тижні
Вправи з аеробіки1 тиждень1 тиждень
Йога/пілатес1 тиждень1 тиждень
Підняття ваги2 тижні2 тижні
Сауна та парна1 місяць1 місяць
Плавання1 місяць1 місяць
Футбол та безконтактні бойові мистецтва1 місяць1 місяць
Оздоровчий біг2 тижні2 тижні
Лижний спорт/сноубординг, теніс, сквош, крикет1 місяць1 місяць
Регбі, контактні бойові мистецтва3 місяці6 тижнів
Підводне плавання з аквалангом (30 футів і глибше)3 місяці3 місяці
Під час спортивних занять протягом як мінімум двох тижнів захищайте свої очі від попадання поту, надягаючи головну пов’язку.

Загальні рекомендації

  • Прийняття душу та ванни
    • Протягом перших семи днів з дня проведення операції уникайте потрапляння води у вічі.
    • Під час прийняття душу слід стояти спиною до душу на один крок далі, ніж зазвичай, щоб вам доводилося нахилятися назад до струменя води. Зберігайте це положення під час миття голови, щоб шампунь стікав повз обличчя та очі.
    • Під час миття голови закидайте її назад, щоб уникати попадання шампуню в очі.
    • Якщо у вічі випадково потрапить шампунь, мило чи інший продукт, НЕ ТРІТЬ ОЧІ. Можна скористатися відсвіжувальними краплями, щоб вимити продукт з очей та послабити печіння.
  • Макіяж
    • Протягом перших двох тижнів після операції макіяж не можна наносити.
    • Косметичними продуктами, такими як крем для обличчя, зволожувач, крем-основа, коригувальні засоби та рум’яна, можна буде користуватися пізніше. Не наносьте ці засоби надто близько до очей.
    • Щонайменше місяць після операції не рекомендується користуватися водостійкою тушшю, оскільки вона складніше знімається.
    • Протягом місяця з дня проведення операції уникайте попадання будь-якого засобу макіяжу або продуктів для зняття макіяжу в очі. Якщо це сталося, вимийте продукт з очей за допомогою відсвіжувальних крапель і в жодному разі не тріть очі.
  • Відпустка
    • Не рекомендується виїжджати за кордон протягом тижня з дня проведення операції, адже ви маєте бути поблизу, щоб прийти на перші два післяопераційні огляди.
    • Подорожуючи країною зі спекотним кліматом, носіть якісні протисонцеві окуляри з повним захистом від ультрафіолетових променів спектру А та В. Протягом одного місяця після операції не рекомендується засмагати.
    • Під час занять зимовими видами спорту носіть якісні протисонцеві окуляри або окуляри типу «маска» з повним захистом від ультрафіолетових променів спектру А та В.
  • Читання
    • Залежно від рівня корекції, читання тексту дрібним шрифтом може бути ускладнено. Це нормально і триватиме лише декілька тижнів.
    • Пацієнтам старше 45 років можуть знадобитися пресбіопічні окуляри. Це природний віковий процес для очей і може стати в пригоді тільки для видів діяльності, що вимагають гарного зору поблизу (таких як читання, шиття, в’язання тощо).
  • Солярії
    • Протягом місяця після лазерної корекції та трьох місяців після процедур лікування катаракти не користуйтеся послугами соляріїв.
  • Куріння
    • Якщо це можливо, протягом одного тижня уникайте куріння або перебування в задимлених місцях.

Додаткові рекомендації

iQ LASIK Oxygen

Бандажні контактні лінзи

Бандажні контактні лінзи переважно використовуються після операції LASEK з метою захисту епітелію (зовнішньої покривної тканини) та зменшення відчуття дискомфорту. Щоб їх зняти, через 3-4 дні вам знадобиться повернутися до клініки. Іноді пацієнти не переносять бандажні лінзи, в такому випадку їх доведеться зняти раніше. Під час використання та зняття бандажних лінз може з’явитися певний дискомфорт чи біль, який зазвичай зникає протягом 6-24 годин. Більше відпочивайте і приймайте знеболювальні засоби, але НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ПЕРЕВИЩУЙТЕ РЕКОМЕНДОВАНУ ДОЗУ І НІКОЛИ НЕ ЗНІМАЙТЕ КОНТАКТНІ ЛІНЗИ САМОСТІЙНО.

У разі випадіння бандажної лінзи може з’явитися певний дискомфорт. В такому випадку не намагайтеся вставити її назад в око. Продовжуйте використовувати лікарські краплі відповідно до рекомендацій та прийдіть на призначені вам післяопераційні консультації.

 

Ефект відновлення (помутніння)

Протягом 3-4 тижнів після операції LASEK пацієнти можуть мати легке помутніння рогівки ока. Для прооперованої області це нормальна реакція відновлення.

Помутніння рогівки ока найчастіше слабо виражене, і більшість пацієнтів його не помічають. У поодиноких випадках воно проходить через 6-12 місяців. Ризик помутніння зростає у разі збільшення доз ліків, і ваш лікар дасть рекомендацію, якщо така ймовірність існує. У разі важкої форми помутніння зір може порушитись, в такому разі вам знадобиться обговорити курс лікування з вашим лікарем. У деяких випадках лікар призначає стероїдні краплі, які можна придбати в будь-якій аптеці, або інші методи лікування.

Наші спеціалісти зроблять все можливе для вашого зору.І тисячі наших пацієнтів, які повернули собі добрий зір, яскраве тому підтвердження.